Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v každodenním jídelníčku, protože se stará o pravidelné vyměšování, neboť pročišťuje střeva a reguluje pocit hladu.
Zelenina
Vhodné jsou všechny druhy zeleniny. Zelenina obsahuje 80-90% vody, má nízký obsah energie, a je bohatým zdrojem nejen vlákniny, ale i vitamínů a minerálů. Zeleninu jezte denně, nejlépe ke každé porci jídla.
Ovoce
Ovoce obsahuje ve srovnání se zeleninou více energie, proto jej nejezte více jak 30 dkg denně a vybírejte méně sladké druhy (grepy, jablka). Není vhodné sušené ovoce, protože má vysokou energetickou hodnotu. Z kompotů, džemů a marmelád vybírejte označené light.
Celozrnné výrobky, luštěniny
Bílkoviny jsou důležitým stavebním kamenem buněk v našem těle a svalové hmoty.
Mléko a mléčné výrobky
Konzumujte především odstředěné nebo polotučné mléko, jogurty s nízkým obsahem tuku a nízkotučné tvarohy.
Maso, ryby, vejce, luštěniny
Vitamíny nejsou nutné ve velkém množství, ale náš organismus se bez nich neobejde. Pokud obsah vitamínů není dostačující v potravinách, je vhodné je dplňovat prostřednictvím vitamínových preparátů.
Tuky dodávají našemu tělu energii, proto je nelze z jídelníčku úplně vyloučit, ale měli bychom je omezovat. Dávejte přednost spíše rostlinným tukům.
Tempo hubnutí
Neméně podstatným aspektem procesu zdravého hubnutí je i volba tempa hubnutí, které závisí na době, za kterou člověk své tukové zásoby „vybudoval". Člověk, který přibýval na váze pozvolna a dlouhodobě, by měl hubnout pomaleji než ten, který přibral rychle. K hubnutí je zapotřebí systém a pro zdravé hubnutí vhodný program, který Vám upravíme na míru.